Ki igényelheti a Vészhelyzeti Tanúsítványt (CSU)?

Azok a gazdasági szereplők (KKV-k, egyéni és családi vállalkozások – ÎI, ÎF, PFA, gazdasági tevékenységet folytató természetes személyekkérhetik, akik tevékenységét a SARS-CoV-2 világjárvány közvetlenül vagy közvetve érintette/érinti.

Vagyis: egyrészt, azok, akik teljesen vagy részlegesen be kellett szüntessék a tevékenységüket a hatósági intézkedések következtében, vagy legalább 25%-os bevételcsökkenést könyveltek el 2020 márciusában: a január–februárban regisztrált bevételük átlagához képest.

Mire szolgál a Vészhelyzeti Tanúsítvány (CSU)?

A tanúsítvány birtokában lévő vállalkozók igénybe vehetik a jogszabályok (a 29/2020 és a 37/2020-as számú Sürgősségi Kormányrendeletek) által biztosított facilitásokat, védőintézkedéseket, mint:

  • a közüzemi szolgáltatási (villany, gáz, víz, telefon, internetdíjak befizetésének elhalasztását illetve a székhely valamint munkapontként szolgáló ingatlanok utáni bérleti díj kifizetésének elhalasztását;
  • kérhetik a vis maior körülmény életbe léptetését egyéb, mint az előzőleg említett szerződések esetében, amennyiben bizonyítani tudják, hogy megpróbálták újratárgyalni és adaptálni a szerződést a szükségállapot okozta rendkívűli körülményekhez, ám erre a másik szerződő fél nem volt hajlandó;
  • hitel illetve lízing szerződések törlesztő részleteinek, kamatainak, a kezelési díjak befizetésének legtöbb 9 hónapra (legfeljebb 2020.12.31-ig) történő felfüggesztését/elhalasztását.

A Vészhelyzeti Tanúsítvány nem feltétele a műszaki munkanélküliségre (șomaj tehnic) küldött alkalmazottak utáni 75%-os juttatás igénylésének.

A Vészhelyzeti Tanúsítvány típusai

A vészhelyzeti tanúsítványokat két formában állítják ki: KÉK és SÁRGA tanúsítványok formájában.

I. TÍPUS (KÉK) TANÚSÍTVÁNY – ezt azok a vállalkozások igényelhetik akik teljesen vagy részlegesen meg kellett szakítsák a tevékenységüket a hatósági intézkedések következtében, a szükségállapot ideje alatt.

II. TÍPUS (SÁRGA) TANÚSÍTVÁNY – ezt azok a vállalkozások igényelhetik akiknek bevételei 2020 márciusában csökkennek a 2020 január– februárban regisztrált bevételük átlagához képest, legalább 25% -al.

Egy igénylő csak egyfajta tanúsítványt válthat ki!

A Vészhelyzeti Tanúsítvány kiadása

Az 1. (KÉK) illetve a 2. (SÁRGA ) típusú vészhelyzeti tanúsítvány megszerzése érdekében a kérelmezőnek a következő információkat és dokumentumokat szükséges feltöltenie a http://prevenire.gov.ro platformra:
a) azonosítási adatok;
b) a jogi képviselő saját felelősségére tett nyilatkozata, amelyben kijelenti vagy azt, hogy teljesen vagy részlegesen megszűnt a tevékenysége a hatósági intézkedések következtében, a szükségállapot idejére, vagy azt, hogy bevételei legalább 25%-al csökkentek 2020. márciusában (a január–februárban regisztrált bevétele átlaghoz képest).

A dokumentumokat a jogi képviselő elektronikus aláírásával ellátva tölti fel. Ha a jogi képviselőnek nincs elektronikus aláírása, aláírhatja kézi aláírással is, viszont a http://prevenire.gov.ro platformra feltöltött összes dokumentumot elektronikus úton alá kell írnia egy erre felhatalmazott személynek (pl. könyvelő).A Vészhelyzeti Tanúsítvány érvényességi ideje

A Gazdasági, Energiaügyi és Üzleti Környezetvédelmi Minisztérium csak a romániai szükségállapot fennállásának időtartamára bocsátja ki a vészhelyzeti tanúsítványt.