A felsőoktatásban diplomás munkanélkülieket képeznek! – nem szállnék most vitába ezzel a sztereotípiával. Egyrészt mert soha nem néztem utána ezt igazoló számoknak (valószínűleg te sem).

Az állítás valódiságát nem is vitatnám most. Igazából azért érdekes a felvetés, mert nem az egyetemi oktatástól, pontosabban az oktatás minőségétől függ, hogy valaki munkanélküli lesz, vagy éppenséggel sikeres a szakmájában. Szerintünk a vállalkozói attitűd lehet a megoldás arra, hogy egy fiatal el tud-e helyezkedni a szakterületén vagy sem!? Egyetemmel vagy egyetem nélkül.

A vállalkozói szemlélet és attitűd szorosan összefügg azzal, hogy a fiatalok milyen sikereket érnek el. Mert mindenkinek valamilyen szinten vállalkozóvá kell válnia, legalábbis a vállalkozói szemléletet aktívan kell gyakorolnia. Ugyanis a vállalkozói szemlélet egy viselkedés- és magatartásforma, amit a mindennapi életben is fel lehet használni.

Mire gondolunk? A kreativitásra, a kezdeményezőképességre, a felelősségtudatra, a kockázatvállaló képességre, a függetlenségre. A szemlélet pedig már az iskolában formálható. És az ekkor elsajátított ismeretek egész életén végigkísérik az embert.

Pontosan ezért fogant meg bennünk 2018-ban a Future Makers elnevezésű képzés ötlete, amivel vállalkozói szemléletre neveljük a 11-ikes fiatalokat. Mert tudjuk, hogy a jelenlegi középiskolák lesznek a jövő vállalkozói. És a vállalkozói attitűdön már most el kell kezdeni dolgozni.

Hogyan? Az élményalapú képzés révén olyan tulajdonságok alakulnak ki bennük, amik segítik őket a vállalkozói szemlélet adaptálásában.

Hogyan „oktatunk”?

A vállalkozás oktatásától azt várjuk, hogy minél többen kedvet kapjanak a vállalkozáshoz. De nem az a célunk, hogy mindenáron nőjjön a vállalkozások száma, hanem hogy a diákok megtanulják, hogy felelősséget vállaljanak magukért, munkájukért. A vállalkozáson keresztül pedig jobban megismerjék önmagukat.

Jójó, de mégis hogyan? Ezen a képzésen szó nincs előadásról, tanításról. A legtöbb oktató, vagy tréner csak elmondja, hogy milyen egy vállalkozás: vagyis konkrét ismereteket ad át, és nem készségeket fejleszt.

Ebben különbözik a legtöbb tréningtől a Future Makers: az egyéni, és csapatmunka után a vállalkozási ötlet megszületéstől, az ötletversenyig a diákok többféle képességet, vállalkozói készséget fejlesztenek.

Olyan mintha…

A Future Makers célja a 11-ikes diákokkal megismertetni, megkedveltetni a vállalkozói szellemet, attitűdöt. Igaz, hogy a Future Makers-en megfogalmazott vállalkozások is csak elméletben „léteznek”, de így is sokkal magasabb szintű motivációval jár a program.

És, hogy magunkkal szemben is kritikusak legyünk kicsit: az élményalapú tanulás révén sem tanulja meg senki konkrétan, hogy hogyan is kell vállalkozni (36 óra alatt mi sem tudunk csodát tenni). Viszont a résztvevő olyan gondolkodásmódot sajátít el, olyan szemléletből kap ízelítőt, hogyha később ötletének megvalósításán gondolkodik, akkor abba már ilyen szinten vág bele.

Ezek a fiatalok jelentik Udvarhely jövőjét. Mi úgy gondoljuk, érdemes velük foglalkozni!

És hogy ők hogyan érezték magukat a legutóbbi képzésen? Ezt írták az értékelő lapra:

Még sohasem voltam ilyen jó bánásmódban részesítve egy képzésen. Kreatív feladatokkal voltunk “megtanítva”, hogy milyen egy vállalkozó, milyen kompetenciái vannak.

Igazából egy csomó olyan dolgot is megtanultam, amit eddig nem is tudtam, hogy létezik. Vállalkozás szempontjából is. Tetszettek a napindító játékok, de a többi is, amiből egyébként nem is gondoltuk, hogy mik tudnak kisülni. A csapatos feladat is nagyon tetszett, és igazából ott látszott meg igazán, hogy mennyit tanultunk, mennyit fejlődtünk itt a pár nap alatt.

“Bár viszonyítási alap nélkül mondom, de szerintem jobb kezdőlökést nem is kaphattam volna vállalkozás terén. A legjobb pillanat egyébként az ötletverseny volt, amivel tudtam bizonyítani úgy magam, mint a szüleim előtt.”

Nekem a legfontosabb része a zsűri előtti beszéd volt, mert úgy gondolom, hogy abban a pillanatban összegződött minden bennem mindaz, amit a két hétvége alatt tanultam.
Talán egészséges lenne, ha ezt a képzést több hétvégére osztanák, így a diákok hétköznap nem lesznek hullafáradtak a HBC miatt :))

Nekem az volt a legfontosabb, legszebb pillanatom, amikor rengeteg visszajelzést kaptam, és sok jó tulajdonságot mondtak rólam. Ritkán van ilyen. Rájöttem arra is, hogy apró célokat kell kitúznöm magam elé, nap mint nap, és ezáltal sokkal céltudatosabb leszek.

Önismeretben sokat fejlődtem, de a vállalkozásra való rálátásomban is. Továbbra is figyelni fogom önmagam különféle helyzetekben, és alkalmazni fogom az életben mindazt, amit itt tanultam.

Formailag azért volt jó, mert változatos volt, játékos is, de egyben komoly. Kiszámíthatatlan volt, épp ezért volt izgalmas. Számomra maga a képzésben azok a tartalmak voltak fontosak, amik rávilágítottak, hogy mire vagyok képes és ehhez új ismereteket szereztem.

A 2019-es képzés végén egy videót is készítettünk. Kóstolj bele a workshop hangulatába:

A képzésről egyébként az uh.ro is írt egy részletes beszámolót: https://uh.ro/kisertesbe-viszik-a-kozepiskolasokat