+4-0366–567 941 ferencz.szilvia@hbcenter.ro
Mi itt vagyunk és válaszolunk!

Erőforrásainkat és kapcsolatainkat ebben a nehéz időszakban is arra használjuk fel, hogy a lehető legtöbb hasznos információt és szolgáltatást biztosítsunk számodra. Át kell vészelni ezt az időszakot, de arra biztatunk (nyilván a tevékenységtől is függ), gondolkodj el azon, hogy ez az ÁTMENETI időszak milyen rejtett előnyöket hordoz magában?!

Mi itt vagyunk és szakértőinkkel, valamint felkért előadóinkkal igyekszünk segíteni abban is, hogy felkészülj a koronavírus utáni időszakra.

Tedd fel a kérdésed!

Csak találgatni lehet, mik lesznek a koronavírus-járvány gazdasági hatásai hosszú távon, de ma rengeteg a felmerülő kérdés minden vállalkozó életében. Ezek a kérdések általában vállalkozás-specifikusak.

Éppen ezért úgy döntöttünk, hogy ingyenes tanácsadást biztosítunk számodra, ahol tapasztalt szakértőhöz jelentkezhetsz be és teheted fel a vállalkozás szempontjából legfontosabb kérdéseidet.

Jogi és gazdasági kérdéseidre választ adnak Borbély Erika (az inkubátorház jogtanácsosa), Koffol Emese (közgazdász, mérlegképes könyvelő), Lukácsi Katalin (ügyvéd) és Szakács-Paál Erzsébet (könyvvizsgáló, gazdasági tanácsadó).

Szóval a lényeg. Van kérdésed?

Mások már kérdeztek. És választ is kaptak.
 • Milyen papírok kellenek a șomaj tehnic-hez? - VIDEÓ

  Technikai munkanélküliség, azaz șomaj tehnic. Milyen papírok kellenek? Felkért szakértőnk, Lukácsi Katalin ügyvéd válasza 1 perc 19 másodpercben.

 • Az egyéni vállalkozók kérhetik a șomaj tehnic-et? - VIDEÓ

  Azok az egyéni vállalkozások (PFA, ÎI, AF, ÎF) is élhetnek a kényszerszabadság lehetőségével és kaphatnak állami támogatást, amelyek teljesen leállították tevékenységüket. A megyei szociális ügynökség honlapja szerint a szabadfoglalkozásúak is igényelhetik az állami támogatást. Részletek itt: http://harghita.mmanpis.ro/.

 • Mi is az a vis maior helyzet? - VIDEÓ

  Ha nem utazom, mi lesz a befizetett úttal, szállással, repülőjeggyel? Elég sokan tették fel a kérdést az elmúlt időszakban, és emiatt legalább ugyanennyi ember kezdte el megismerni és használni a vis maior kifejezést. A szó a pandémia miatt még annak is ismerős lett, aki soha nem olvassa el az apróbetűs részeket.

  A koronavírus-járvány miatt bevezetett beutazási tilalmak, határlezárások, nyitvatartási korlátozások és karanténok ugyanis jelentős hatással vannak a szerződéses teljesítésekre (jegyvásárlás, esküvői foglalás, stb.), és persze mindenki keresi az igazát. Akár jogi úton is. Ilyenkor szokott azonban kiderülni, hogy mit is takar pontosan a vis maior kifejezés, és milyen esetben alkalmazható. Felkért szakértőnk, Lukácsi Katalin ügyvéd teszi kicsit rendbe a fogalmat.

 • Kell nekem elektronikus aláírás ahhoz, hogy a șomaj tehnic-hez szükséges doksikat fel tudjam tölteni a Hargita Megyei Munkaerő Elosztó Ügynökséghez?

  NEM. A módosított 2020. évi 32. számú sürgősségi kormányrendelet nem szabja feltételként az elektronikus aláírást, elég ha a dokumentumok alá vannak írva. Amennyiben papíron van lehetősége aláírni, nyomtassa ki az űrlapokat, töltse ki az adatokkal, írja alá és pdf. formátumban küldje el a Hargita Megyei Munkaerő Elosztó Ügynökég e-mail címére: ajofm@hr.anofm.ro, ha a céged Hargita megyében van bejegyezve. Ha könnyebb elektronikusan aláírni, ITT feltöltheted a dokumentumokat.

 • A cég, ahol dolgoztam elküldött kényszerszabadságra és most derült ki, hogy a munkaviszonyomat már korábban megszüntették a tudtom nélkül, ezért nem vagyok jogosult a 75%-os támogatásra. Mit tehetek ebben az esetben?

  A munkaadónak jogában áll elbocsátani az alkalmazottját ám kötelessége erről őt informálni és egy 20 munkanapos felmondási időt (preaviz) hagyni amelyben még folyik a munkaviszony, be kell járni dolgozni és fizetés számolódik. Amennyiben a munkáltató ezt az informálási kötelezettségét elmulasztja valamint azt, hogy az elbocsátási döntést leközölje az alkalmazottal, az elbocsátás törvénytelen, semmisnek minősül és bírósági úton (a megyei Törvényszék az illetékes) jogorvoslat kérhető: az elbocsátási döntés megszüntetése és a fizetéssel megegyező kárpótlás.

  Sajnos, elbocsátás esetén, mivel a munkaszerződés megszűnik nem igényelhető a 75%-os juttatás – ehhez egy, a Munka Törvénykönyvének 53. szakasza alapján (tevékenység megszakítása vagy csökkenése) felfüggesztett, de érvényben lévő (tehát nem megszűnt) munkaviszony szükséges.
  Amire ebben a helyzetben jogosult az a sima munkanélküli segély (összege, átlagot mondva, 500 lej körül van), ehhez online időpontot kell kérnie a locuridemuncaharghita.ro oldalon a „Programari someri” fül alatt. Emelett élhet a bírósághoz fordulás jogával amennyiben a munkaadó nem tartotta be a fent említett, törvényes lépéseket az elbocsátás során.

 • Egyeni vállalkozó vagyok (Î.I.), a vállalkozásomat múlt évben hoztam létre, nincs alkalmazott. Eddig nulla aktivitása volt a cégnek és mivel a járvány miatt elmaradnak az áprilisi, májusi, júniusi lagzis / kicsengetéses bulik időszaka ezért a jelenlegi helyzet nagyon rosszul érint. Ennek ellenére februárban befizettem fél évre az aktuális zenei jogdíjat. A fentiekben leírtak szerint igényelhetek támogatást?

  Elméletileg, a jogszabályok értelmében jogosult lenne ebben az esetben a bruttó átlagbér 75%-át (4072 lej) megkapni. A juttatást kérés, személyi másolat, bankszámla kivonat valamint egy saját felelősségre tett nyilatkozat alapján igényelheti amelyet elektronikus úton továbbít a Hargita megyei Kifizetési Ügynökséghez. EZEN a linken megtalálja a szükséges nyomtatványokat és minden útmutatót a dokumentumok kitöltéséhez, elküldéséhez.

  Viszont a gyakorlatban ezt a megoldást nem ajánljuk, mivel a vállalkozásnak nem volt semmi bevétele eddig, ezért azt kockáztatja, hogy a segélyt bár megítéli Önnek az ügynökség, ezt a későbbiekben egy ellenőrzéskor visszakérheti kamatostul, mert a bevétele (mivel hogy eddig nulla volt) nem csökkent a COVID miatt.

 • Havi forgalmunk csökkent egyik pillanatról a másikra szinte nullára. Én és feleségem vagyunk alkalmazottak ebben a Kft-ben. Bárhogy kutatok, nem találom azt az űrlapon amit a kormány a járvány kapcsán a mi esetünkre, a kft-knek szán.

  Ajánljuk figyelmébe az alábbi videót amelyben egy rövid, lényegretörő összefoglalót talál a témával kapcsolatban:

 • Egyéni vállalkozóként (Î.I.) ruhás üzletem van és nincs alkalmazottam: kérhetem a támogatást az államtól (OUG 32/20)? Nem az állam szólított fel, hogy zárjak be, valamint a jövedelmem sem érte el az átlagbért. Nem szeretném úgy kérni, hogy utólag esetleg kamatostól vissza kérjék.

  A jogszabályok értelmében (30-as és 32-es számú Kormányrendelet alapján) Ön jogosult ebben az esetben a bruttó átlagbér 75%-át (4072 lej) megkapni. A juttatást kérés, személyi másolat, bankszámla kivonat valamint egy saját felelősségre tett nyilatkozat alapján igényelheti, amelyet elektronikus úton kell továbbítani a megyei kifizetési ügynökséghez.

  EZEN a linken megtalálja a szükséges nyomtatványokat és minden útmutatót a dokumentumok kitöltéséhez, elküldéséhez. Utólag valóban ellenőrizhetik a vállalkozást: azt, hogy valóban csökkent a tevékenysége és ezzel együtt a bevétele is a járvány következtében. Valószínűsítem, hogy ezt a január-februári bevételekhez arányítják egy esetleges ellenőrzés során és amennyiben a számokból jól látszik a jövedelemkiesése (mondjuk, 25%-os), nem gondolom, hogy visszafizetésre köteleznék. A törvény első változata is 25%-os jövedelemkiesést jelölt meg.

 • Kollégám két éves gyermeknevelési után stimulent de inserție-n van (2021. március 20-ig). Ez az alkalmazott mehet șomaj tehnic-re? Fel lehet függeszteni a stimulent de inserție-t vagy, ha el megy șomaj tehnic-re, az teljesen megszűnik?

  A kolléga elküldhető șomaj tehnic-re aminek a lépései a következők: felfüggesztik a munkaszerződését egy melléklettel (act adițional la contractul individual de muncă), ezt a Revisalba be kell vinni: pl. ha ma történik a Revisalba való feltöltés akkor a felfüggesztés holnaptól lép érvénybe, az állami juttatás az áprilisi periódusra pedig május 1-től kérhető a dokumentumok alapján.

  Az ösztönzőt nem veszti el a kolléga, a törvény értelmében 90 napig folyosítják ebben a szükségállapot helyzetben is, amikor a munkaviszony fel van függesztve. Amennyiben a 90 nap leteltével ismét aktív lesz a munkaszerződése (a felfüggesztés megszűnik) és adózandó jövedelmet valósít meg, úgy kapja továbbra is az ösztönzőt a gyerek 3 éves koráig. Amit tennie kell: el kell küldenie az AJPIS-hez (kifizetési ügynökség) vagy egy munkaadói igazolást, mely igazolja, hogy a járvány miatti cég tevékenység csökkenés következtében felfüggesztődött a munkaszerződése, vagy egy saját felelősségre tett nyilatkozatot erről – ebben az esetben az AJPIS leellenőrzi a nyilatkozat helyességét a Revisalban.

 • XY a cég tulajdonosa (de alkalmazott is): őt el lehet küldeni șomaj tehnic-re? Ide tartozik ugyanakkor, hogy ennek a cégnek van egy olyan munkapontja Székelyudvarhelyen, ami még egyelőre működik.

  Kollégája jogosult műszaki munkanélküliségre (șomaj tehnic). A folyamat: a munkaszerződés felfüggesztése, a felfüggesztés bevitele/feltöltése a Revisalba. Az alkalmazotti minőség felfüggesztődik, de mivel ő ügyvezető / adminisztrátor jogában áll a cégéhez bejárni és a céges ügyvitelt rendezni, azokat a feladatokat ellátni amelyeket egy, a cégénél alkalmazásban nem lévő adminisztrátor is megtehet.

  A 75%-os, műszaki munkanélküliség esetén igénybe vehető juttatáshoz nem kell a cég székhelyének vagy a munkapontnak bezárnia, de mivel a munkavállalók szerződése fel van függesztve ők nem dolgozhatnak. Az adminisztrátor járhat be és folytathat tevékenységet.

 • Kollégánk július 1-ig szubvenciós megállapodással van alkalmazva. Ezt a támogatást fel lehet függeszteni, ha elküldjük șomaj tehnic-re?

  A kolléga elküldhető șomaj tehnic-re miután a munkaszerződését felfüggesztették, és azt a Revisalba bevezették. Esetében a felfüggesztett időszakra a cég nem kapja meg a támogatást. Ha a felfüggesztett periódus hamarabb véget ér, mint a szubvenciós szerződés időtartama – 01.07.2020, a fennmaradt periódusra megkapja a cég a juttatást (szubvenciót). Erről a helyzetről informálnia kell a munkaerő elhelyező ügynökséget, akivel a támogatási szerződést kötötte.

 • 2019 júniusában jegyeztük be vállalkozásunkat (SRL) három tulajdonossal, ami pozitív mérleggel zárta az évet. A három tulajdonos mint adminisztrátor tevékenykedünk, de egyikünk sem alkalmazott, és nincs más alkalmazottunk sem. Az idén még január és februárban volt bevételünk, de márciusban már nem tudtunk időben szerződést aláírni a megrendelővel a járvány berobbanása miatt. Viszont áprilisban már lesz bevételünk, de előreláthatóan az is minimális. Az lenne a kérdésem, hogy a vállalkozásunk jogosul bármilyen támogatás igénylésére, amit a járvány miatt határoztak meg a vállalkozások számára? Ha igen, mi az eljárás? Kihez fordulhatunk segítségül? Mi alapján lehet meghatározni, hogy az adott vállalkozás jogosult a támogatásra? Sajnos azokat a munkáinkat amiket tavaszra és nyárra terveztük be elmaradnak a járvány miatt, de ezt nem tudjuk bizonyítani, mert nem írtunk alá semmilyen szerződést.

  Az állami segítségnyújtás egyik formája a 2020. évi 29. gazdasági és pénzügyi-költségvetési intézkedésekről szóló sürgősségi kormányrendelet X. paragrafusa értelmében:
  – azok a kis-  és középvállalkozások, akik kénytelenek voltak teljesen vagy részlegesen megszakítani a tevékenységüket a hatóságok rendelkezései miatt az elnöki rendeletben kihirdetett szükségállapot időtartama alatt, és akik rendelkeznek a Gazdasági, Energiaügyi és Üzleti Környezet Minisztériuma (Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri) által kiállított szükségállapoti tanúsítvánnyal (Certificat de Situații de Urgență), fizetési haladékra jogosultak a villany, gáz, víz, telefon és internet költségeket, valamint a vállalkozás székhelyeként, másodlagos székhelyeként vagy munkapontként jegyzett ingatlan bérleti díját illetően.

  A bérleti díjak esetleges eltörléséről szóló törvénytervezet a képviselőház döntésére vár.

Kényszerszabadság:
típusnyomtatvány vállalkozóknak

A munkaügyi minisztérium közzétette azokat a formanyomatatványokat, amelyekkel a vállalkozók április 1-től kérvényezhetik az államtól, hogy a kényszerszabadságra küldött kollégákat a bérük 75 százalékával támogassa a szükségállapot ideje alatt.

Milyen papírok kellenek? Az érintett vállalkozóknak 3 dolgot kell elküldeni a megyei munkaerő-foglalkoztatási ügynökségekhez:
– a kényszerszabadságra küldött alkalmazottak NÉVJEGYZÉKÉT;
– egy KÉRÉST;
– és egy FELELŐSSÉGVÁLLALÁSI NYILATKOZATOT.

Jó ha tudod: az igényléseket április 15-ig várják ERRE az email címre (ajofm@hr.anofm.ro).

Az állam egyébként a papírok elküldésétől számított 15 napon belül utalja a beígért pénzt, amit a munkaadónak 3 napon belül kötelezően ki kell fizetni. Az adókat és más járulékokat következő hónap 24-ig kell befizetni.

A támogatás 2020. május 1-től újból igényelhető, ami az április 1-14. közötti időszakra vonatkozik (egyelőre eddig rendeltek el szükségállapotot, ha ez hosszabbodik, akkor a kényszerszabadság kifizetése is automatikusan hosszabbodik).

Ha maradt volna még kérdésed, esetleg kíváncsi vagy, hogy a papírjaid célba értek? Csöngess ezen a számon: 0266-313 423.

Kényszerszabadság:
típusnyomtatvány egyéni vállalkozóknak

A munkaügyi minisztérium közzétette azokat a formanyomtatványokat, amelyekkel a családi és egyéni vállalkozók, a szerzői jogi szerződéssel dolgozók, a szabadúszók, a sportolók április 1-től kérvényezhetik az államtól, hogy a szükségállapot ideje alatt támogassa őket a bevételük 75 százalékával (max. bruttó 4072 lej).

Milyen papírok kellenek? Minden egyéni vállalkozásnak más és más, de ami hasonló: az érintettektől 3 dolgot biztosan kérnek. Ezeket a dokumentumokat kell elküldeni a megyei szociális és kifizetési ügynökséghez:
– egy KÉRÉST;
– egy FELELŐSSÉGVÁLLALÁSI NYILATKOZATOT;

– és egy személyi másolatot.
+ a legtöbb esetben bejön még egy számlakivonat is (extras de cont).

DE az a legbiztosabb, ha IDE kattintasz, mert ez a link átvisz az ügynökség honlapjára, ahol jól láthatóan elválasztják az egyéni vállalkozások típusait, és a minták is letölthetők innen.

Jó ha tudod:

az igényléseket április 10-ig várják erre az email címre: plati.covid.hr@mmanpis.ro

Az állam egyébként a papírok elküldésétől számított 10 napon belül utalja a beígért pénzt.

A támogatás 2020. május 1-től újból igényelhető, ami az április 1-14. közötti időszakra vonatkozik (egyelőre eddig rendeltek el szükségállapotot, ha ez hosszabbodik, akkor a kényszerszabadság kifizetése is automatikusan hosszabbodik).

Ha maradt még kérdésed, esetleg kíváncsi vagy, hogy a papírjaid célba értek? Csöngess meg ezek közül valamelyik számot: 0736-380 683, 0736-380 686, 0736- 380 687.

Copyright 2020 - CREATED BY
X