+4-0366–567 941 ferencz.szilvia@hbcenter.ro
Generációváltás A Gyakorlatban

Generációváltás a gyakorlatban

 

🗓 2019. május 24-25. 🗓

A romániai magyar vállalkozások rengeteg problémája között – a munkaerőhiánytól a gyakran változó jogszabályi környezetig – a családi vállalkozásoknak egy további, lassan minden másnál súlyosabb problémával is szembe kell nézniük: a generációváltással.

Az érintett vállalkozások-vállalkozók a téma kapcsán joggal érezhetik úgy, hogy ez az egész kérdéskör valami olyan, amit lehetőség szerint jobb elkerülni, ha pedig nem lehet, akkor legalább minél inkább halogatni időben a hogyan tovább kérdésének boncolgatását.

Mi, illetve felkért mentoraink mégis feszegetnénk ezt a témát. Mert nem csak a generációváltás az, ami miatt jó, ha van egy kidolgozott terv az utódlásra: hiszen egy hirtelen haláleset, de akár egy válás, családi viszály is padlóra küldhet egy egyébként prosperáló családi vállalkozást.

Kivel beszélgetnétek a témáról? Igen, ezt a workshopot úgy kell elképzelni, mint egy kötetlen, nyílt kommunikáció a mentorok, Ambrus Tibor c. docens és Tankó László segítségével. Elvi, szakmai megközelítéssel, de a felvetett problémák gyakorlati megközelítésével és megválaszolásával, kötetlen, „aréna” típusú beszélgetésre, vitára építve.

Mentoraink egyébként több székelyföldi szervezetnél jutottak sikerre a generációváltásban, de volt olyan is, ahol már nem lehetett segíteni, mert a helyzet korábban elmérgesedett. Ez is egy tapasztalat.

A kétnapos workshopnak, május 24-25. között a vállalkozói inkubátorház ad helyet: mindkét nap 10 órakor kezdünk, az ebédszünet után pedig délután 5 óráig tart a beszélgetés.

A témáról készült uh.ro interjút itt olvashatod.

X