fbpx

VÉRADÁS aZ INKUBÁTORHÁZBAN

Ments életet!

UPDATE - szeptember 3.

A véradó akciónkra a regisztrációt LEZÁRTUK, nagyon köszönjük az érdeklődést! A megyei vérközpont munkatársai arra kértek, jelezzük neked, amennyiben még mindig szeretnél önkéntes véradó lenni, akkor jelentkezz kedden vagy csütörtökön délelőtt a székelyudvarhelyi járóbeteg-rendelő (poliklinika) második emeletén. Mert a vérre mindig szükség van! 

UPDATE - szeptember 2.

A véradó akciónkra egy nap alatt annyian jelentkeztek, hogy két naposra bővítjük: szeptember 18-én is véradó napot tartunk az inkubátorházban. Mostantól csak szeptember 18-ra tudsz időpontot választani. 

Köszönjük! 🙂

Mert vérből sosem elég

Legutóbb februárban kértük a véredet – akkor szerveztünk első alkalommal véradó akciót az inkubátorházban. Persze elfogultak vagyunk, de azóta is, ha összefogásról, civil kezdeményezésről, vagy közösségi projektről hallunk, akkor elsők között a „véradós napunk” jut eszünkbe.

Ami akkor történt, az a legmerészebb elképzeléseinket is felülmúlta: 58-an adta(to)k vért, 45-en ráadásul első alkalommal. Az a pénteki nap nemcsak nekünk maradt emlékezetes, hanem szakmai partnerünk, a Hargita Megyei Vérközpont munkatársainak is. Igazán hálásak voltunk ezért a napért!

Ezért nem volt kérdés, hogy hamarosan, amint a körülmények engedik, ismét véradó akciót szervezünk. Tesszük ezt annak tudatában, hogy ugyanezen körülmények miatt a kórházakban rendelkezésre álló vérkészlet vészesen lecsökkent (úgy, hogy Románia az önkéntes véradók számát tekintve eddig is a sor végén kullogott minden statisztikában). Az új időpont szeptember 17–18., csütörtök és péntek.

A megyei vérközpontok az egész országban hónapok óta komoly nehézségekkel küzdenek. Egyrészt a nyári időszakban egyébként is rendszerint lecsökken a donorok száma. De most, a koronavírus-járvány miatt még a szokásosnál is kevesebben adnak vért. Emiatt mindenhol jelentős hiány alakult ki, miközben a kórházak vérszükséglete nem csökkent.

A tendencia Hargita megyére is jellemző: a megyei vérközpont idén júniusban 410 véradót vett nyilvántartásba. Ehhez képest tavaly júniusban 510-en adtak vért.

Adj vért - nem csak mi leszünk hálásak!

A „Ments életet - Adj vért!” elnevezésű projektünk második kiadását is úgy szerveztük meg, hogy most sem engedünk el üres kézzel. A februári akció után konferenciabelépővel köszöntük a véradást, most pedig minden sikeresen vért adó személy választhat egyet, a partnereink által felajánlott „nyeremények” közül.

Ha egészségügyi okok miatt véletlenül nem tudnak vért venni tőled, akkor is értékeljük a gesztust: a Legendárium felajánlotta, hogy mindenki, aki eljön a véradásra belépőt kap az Erdély építészeti sokszínűségét bemutató Mini Erdély-parkba.

Hol és milyen körülmények között lesz a véradás?

Tudjuk, a járványhelyzet korántsem múlt el. De hidd el, a véradás ilyen szempontból nem jelent kockázatot. Sőt úgy is fogalmazhatunk, hogy ez egy 100 százalékig biztonságos és steril módja annak, hogy vérvizsgálatot végezzenek rajtad egy sor fertőző betegség kiszűrésére.

A szakmai hátteret ezúttal is a megyei vérközpont munkatársai biztosítják – ha februárban voltál, akkor tudod, hogy milyen lelkesen, odaadón és profin vizsgáltak, kérdeztek, válaszoltak és persze maximális hozzáértéssel vették vérünket 😊

A véradási akciót szeptember 17-én és 18-án szervezzük meg az inkubátorházban.

Erre számíthatsz: