Frissítés – 2022.01.21: erre az eseményre minden hely betelt.

A stratégiai tervezéssel kapcsolatban nagyon sok általános információt lehet olvasni a neten, de egyvalami azért közös: azért kell átgondolnunk dolgainkat és terveznünk, mert így legalább letisztul bennünk, hogy mi fontos számunkra. És hova kell helyezni a fókuszt. Nincs olyan ember, vagy nincs olyan vállalkozás, amely minden ötletét meg tudja valósítani – főleg nem azonnal és nem egyszerre.

Ha egy vállalkozásnak van stratégiai terve, akkor ott vannak célok is >> a stratégiai célok pedig hatással vannak a mindennapjainkra, a döntéseinkre.

Az is egy módszer, hogy az újévi fogadalmainkat átalakítjuk SMART célokká. Mert így egyértelművé válik, mit is kell tennünk, meddig kell tennünk, és hogy mikor sikerül megvalósítani a célunkat.

De mi is az a SMART cél? Biztos hallottál már erről a kifejezésről, csak éppen sosem csináltad végig. A SMART egy betűszó, ami az alábbi 5 elemből áll össze: Specific, Measurable, Achievable, Relevant, Time-based. Vagyis konkrét és jól körülírt, mérhető, megvalósítható, releváns és időhöz kötött.

Januári Bizniszvitaminunk meghívottja, Orosz Katalin azt mondja, addig ő sem látta értelmét a stratégiázásnak, amíg a kanadaiak hozzáállása rá nem kényszerítette őt. Azóta meg el sem tudja képzelni a létezést enélkül.

Orosz Katalin vállalkozási tanácsadóként dolgozik, mióta 12 év után hazaköltözött Torontóból. Kanada előtt a MOL és az Autonet marketing igazgatójaként dolgozott, majd egy montreáli MBA után folytatta a karrierjét olyan cégeknél, mint Eli Lilly, Nestlé, vagy a Royal Building Products.

2022. január 27-én velünk is megosztja mindazt, amit a hosszú évek alatt tanult és megtapasztalt.