Erőforrásainkat és kapcsolatainkat ebben a nehéz időszakban is arra használjuk fel, hogy a lehető legtöbb hasznos információt és szolgáltatást biztosítsunk számodra. Át kell vészelni ezt az időszakot, de arra biztatunk (nyilván a tevékenységtől is függ), gondolkodj el azon, hogy ez az ÁTMENETI időszak milyen rejtett előnyöket hordoz magában?!

Mi itt vagyunk és szakértőinkkel, valamint felkért előadóinkkal igyekszünk segíteni abban is, hogy felkészülj a koronavírus utáni időszakra.

Tedd fel a kérdésed!

Csak találgatni lehet, mik lesznek a koronavírus-járvány gazdasági hatásai hosszú távon, de ma rengeteg a felmerülő kérdés minden vállalkozó életében. Ezek a kérdések általában vállalkozás-specifikusak.

Éppen ezért úgy döntöttünk, hogy ingyenes tanácsadást biztosítunk számodra, ahol tapasztalt szakértőhöz jelentkezhetsz be és teheted fel a vállalkozás szempontjából legfontosabb kérdéseidet.

Jogi és gazdasági kérdéseidre választ adnak Borbély Erika (az inkubátorház jogtanácsosa), Koffol Emese (közgazdász, mérlegképes könyvelő), Lukácsi Katalin (ügyvéd) és Szakács-Paál Erzsébet (könyvvizsgáló, gazdasági tanácsadó).

Szóval a lényeg. Kérdésed van? Akkor írd meg IDE.

Mások már kérdeztek. És választ is kaptak.

1. Technikai munkanélküliség, azaz șomaj tehnic. Milyen papírok kellenek? 

Felkért szakértőnk, Lukácsi Katalin ügyvéd válasza 1 perc 19 másodpercben.

2. Azok az egyéni vállalkozások (PFA, ÎI, AF, ÎF) is élhetnek a kényszerszabadság lehetőségével és kaphatnak állami támogatást, amelyek teljesen leállították tevékenységüket.

A megyei szociális ügynökség honlapja szerint a szabadfoglalkozásúak is igényelhetik az állami támogatást. Részletek itt: http://harghita.mmanpis.ro/.

3. Ha nem utazom, mi lesz a befizetett úttal, szállással, repülőjeggyel?

Elég sokan tették fel a kérdést az elmúlt időszakban, és emiatt legalább ugyanennyi ember kezdte el megismerni és használni a vis maior kifejezést. A szó a pandémia miatt még annak is ismerős lett, aki soha nem olvassa el az apróbetűs részeket.

A koronavírus-járvány miatt bevezetett beutazási tilalmak, határlezárások, nyitvatartási korlátozások és karanténok ugyanis jelentős hatással vannak a szerződéses teljesítésekre (jegyvásárlás, esküvői foglalás, stb.), és persze mindenki keresi az igazát. Akár jogi úton is. Ilyenkor szokott azonban kiderülni, hogy mit is takar pontosan a vis maior kifejezés, és milyen esetben alkalmazható. Felkért szakértőnk, Lukácsi Katalin ügyvéd teszi kicsit rendbe a fogalmat.

4. Kell nekem elektronikus aláírás ahhoz, hogy a șomaj tehnic-hez szükséges doksikat fel tudjam tölteni a Hargita Megyei Munkaerő Elosztó Ügynökséghez?

NEM. A módosított 2020. évi 32. számú sürgősségi kormányrendelet nem szabja feltételként az elektronikus aláírást, elég ha a dokumentumok alá vannak írva. Amennyiben papíron van lehetősége aláírni, nyomtassa ki az űrlapokat, töltse ki az adatokkal, írja alá és pdf. formátumban küldje el a Hargita Megyei Munkaerő Elosztó Ügynökég e-mail címére: ajofm@hr.anofm.ro, ha a céged Hargita megyében van bejegyezve. Ha könnyebb elektronikusan aláírni, ITT feltöltheted a dokumentumokat.

5. A cég, ahol dolgoztam elküldött kényszerszabadságra és most derült ki, hogy a munkaviszonyomat már korábban megszüntették a tudtom nélkül, ezért nem vagyok jogosult a 75%-os támogatásra. Mit tehetek ebben az esetben?

A munkaadónak jogában áll elbocsátani az alkalmazottját ám kötelessége erről őt informálni és egy 20 munkanapos felmondási időt (preaviz) hagyni amelyben még folyik a munkaviszony, be kell járni dolgozni és fizetés számolódik. Amennyiben a munkáltató ezt az informálási kötelezettségét elmulasztja valamint azt, hogy az elbocsátási döntést leközölje az alkalmazottal, az elbocsátás törvénytelen, semmisnek minősül és bírósági úton (a megyei Törvényszék az illetékes) jogorvoslat kérhető: az elbocsátási döntés megszüntetése és a fizetéssel megegyező kárpótlás.

Sajnos, elbocsátás esetén, mivel a munkaszerződés megszűnik nem igényelhető a 75%-os juttatás – ehhez egy, a Munka Törvénykönyvének 53. szakasza alapján (tevékenység megszakítása vagy csökkenése) felfüggesztett, de érvényben lévő (tehát nem megszűnt) munkaviszony szükséges.

Amire ebben a helyzetben jogosult az a sima munkanélküli segély (összege, átlagot mondva, 500 lej körül van), ehhez online időpontot kell kérnie a locuridemuncaharghita.ro oldalon a „Programari someri” fül alatt. Emelett élhet a bírósághoz fordulás jogával amennyiben a munkaadó nem tartotta be a fent említett, törvényes lépéseket az elbocsátás során.

6. Egyeni vállalkozó vagyok (Î.I.), a vállalkozásomat múlt évben hoztam létre, nincs alkalmazott. Eddig nulla aktivitása volt a cégnek és mivel a járvány miatt elmaradnak az áprilisi, májusi, júniusi lagzis / kicsengetéses bulik időszaka ezért a jelenlegi helyzet nagyon rosszul érint. Ennek ellenére februárban befizettem fél évre az aktuális zenei jogdíjat. A fentiekben leírtak szerint igényelhetek támogatást?

Elméletileg, a jogszabályok értelmében jogosult lenne ebben az esetben a bruttó átlagbér 75%-át (4072 lej) megkapni. A juttatást kérés, személyi másolat, bankszámla kivonat valamint egy saját felelősségre tett nyilatkozat alapján igényelheti amelyet elektronikus úton továbbít a Hargita megyei Kifizetési Ügynökséghez. EZEN a linken megtalálja a szükséges nyomtatványokat és minden útmutatót a dokumentumok kitöltéséhez, elküldéséhez.

Viszont a gyakorlatban ezt a megoldást nem ajánljuk, mivel a vállalkozásnak nem volt semmi bevétele eddig, ezért azt kockáztatja, hogy a segélyt bár megítéli Önnek az ügynökség, ezt a későbbiekben egy ellenőrzéskor visszakérheti kamatostul, mert a bevétele (mivel hogy eddig nulla volt) nem csökkent a COVID miatt.

7. Havi forgalmunk csökkent egyik pillanatról a másikra szinte nullára. Én és feleségem vagyunk alkalmazottak ebben a Kft-ben. Bárhogy kutatok, nem találom azt az űrlapon amit a kormány a járvány kapcsán a mi esetünkre, a kft-knek szán.

Ajánljuk figyelmébe az alábbi videót amelyben egy rövid, lényegretörő összefoglalót talál a témával kapcsolatban:

8. Egyéni vállalkozóként (Î.I.) ruhás üzletem van és nincs alkalmazottam: kérhetem a támogatást az államtól (OUG 32/20)? Nem az állam szólított fel, hogy zárjak be, valamint a jövedelmem sem érte el az átlagbért. Nem szeretném úgy kérni, hogy utólag esetleg kamatostól vissza kérjék.

A jogszabályok értelmében (30-as és 32-es számú Kormányrendelet alapján) Ön jogosult ebben az esetben a bruttó átlagbér 75%-át (4072 lej) megkapni. A juttatást kérés, személyi másolat, bankszámla kivonat valamint egy saját felelősségre tett nyilatkozat alapján igényelheti, amelyet elektronikus úton kell továbbítani a megyei kifizetési ügynökséghez.

EZEN a linken megtalálja a szükséges nyomtatványokat és minden útmutatót a dokumentumok kitöltéséhez, elküldéséhez. Utólag valóban ellenőrizhetik a vállalkozást: azt, hogy valóban csökkent a tevékenysége és ezzel együtt a bevétele is a járvány következtében. Valószínűsítem, hogy ezt a január-februári bevételekhez arányítják egy esetleges ellenőrzés során és amennyiben a számokból jól látszik a jövedelemkiesése (mondjuk, 25%-os), nem gondolom, hogy visszafizetésre köteleznék. A törvény első változata is 25%-os jövedelemkiesést jelölt meg.

9. Kollégám két éves gyermeknevelési után stimulent de inserție-n van (2021. március 20-ig). Ez az alkalmazott mehet șomaj tehnic-re? Fel lehet függeszteni a stimulent de inserție-t vagy, ha el megy șomaj tehnic-re, az teljesen megszűnik?

A kolléga elküldhető șomaj tehnic-re aminek a lépései a következők: felfüggesztik a munkaszerződését egy melléklettel (act adițional la contractul individual de muncă), ezt a Revisalba be kell vinni: pl. ha ma történik a Revisalba való feltöltés akkor a felfüggesztés holnaptól lép érvénybe, az állami juttatás az áprilisi periódusra pedig május 1-től kérhető a dokumentumok alapján.

Az ösztönzőt nem veszti el a kolléga, a törvény értelmében 90 napig folyosítják ebben a szükségállapot helyzetben is, amikor a munkaviszony fel van függesztve. Amennyiben a 90 nap leteltével ismét aktív lesz a munkaszerződése (a felfüggesztés megszűnik) és adózandó jövedelmet valósít meg, úgy kapja továbbra is az ösztönzőt a gyerek 3 éves koráig.

Amit tennie kell: el kell küldenie az AJPIS-hez (kifizetési ügynökség) vagy egy munkaadói igazolást, mely igazolja, hogy a járvány miatti cég tevékenység csökkenés következtében felfüggesztődött a munkaszerződése, vagy egy saját felelősségre tett nyilatkozatot erről – ebben az esetben az AJPIS leellenőrzi a nyilatkozat helyességét a Revisalban.

10. XY a cég tulajdonosa (de alkalmazott is): őt el lehet küldeni șomaj tehnic-re? Ide tartozik ugyanakkor, hogy ennek a cégnek van egy olyan munkapontja Székelyudvarhelyen, ami még egyelőre működik.

Kollégája jogosult műszaki munkanélküliségre (șomaj tehnic). A folyamat: a munkaszerződés felfüggesztése, a felfüggesztés bevitele/feltöltése a Revisalba. Az alkalmazotti minőség felfüggesztődik, de mivel ő ügyvezető / adminisztrátor jogában áll a cégéhez bejárni és a céges ügyvitelt rendezni, azokat a feladatokat ellátni amelyeket egy, a cégénél alkalmazásban nem lévő adminisztrátor is megtehet.

A 75%-os, műszaki munkanélküliség esetén igénybe vehető juttatáshoz nem kell a cég székhelyének vagy a munkapontnak bezárnia, de mivel a munkavállalók szerződése fel van függesztve ők nem dolgozhatnak. Az adminisztrátor járhat be és folytathat tevékenységet.

11. Kollégánk július 1-ig szubvenciós megállapodással van alkalmazva. Ezt a támogatást fel lehet függeszteni, ha elküldjük șomaj tehnic-re?

A kolléga elküldhető șomaj tehnic-re miután a munkaszerződését felfüggesztették, és azt a Revisalba bevezették. Esetében a felfüggesztett időszakra a cég nem kapja meg a támogatást. Ha a felfüggesztett periódus hamarabb véget ér, mint a szubvenciós szerződés időtartama – 01.07.2020, a fennmaradt periódusra megkapja a cég a juttatást (szubvenciót). Erről a helyzetről informálnia kell a munkaerő elhelyező ügynökséget, akivel a támogatási szerződést kötötte.

12. 2019 júniusában jegyeztük be vállalkozásunkat (SRL) három tulajdonossal, ami pozitív mérleggel zárta az évet. A három tulajdonos mint adminisztrátor tevékenykedünk, de egyikünk sem alkalmazott, és nincs más alkalmazottunk sem. Az idén még január és februárban volt bevételünk, de márciusban már nem tudtunk időben szerződést aláírni a megrendelővel a járvány berobbanása miatt. Viszont áprilisban már lesz bevételünk, de előreláthatóan az is minimális. Az lenne a kérdésem, hogy a vállalkozásunk jogosul bármilyen támogatás igénylésére, amit a járvány miatt határoztak meg a vállalkozások számára? Ha igen, mi az eljárás? Kihez fordulhatunk segítségül? Mi alapján lehet meghatározni, hogy az adott vállalkozás jogosult a támogatásra? Sajnos azokat a munkáinkat amiket tavaszra és nyárra terveztük be elmaradnak a járvány miatt, de ezt nem tudjuk bizonyítani, mert nem írtunk alá semmilyen szerződést.

Az állami segítségnyújtás egyik formája a 2020. évi 29. gazdasági és pénzügyi-költségvetési intézkedésekről szóló sürgősségi kormányrendelet X. paragrafusa értelmében:
– azok a kis-  és középvállalkozások, akik kénytelenek voltak teljesen vagy részlegesen megszakítani a tevékenységüket a hatóságok rendelkezései miatt az elnöki rendeletben kihirdetett szükségállapot időtartama alatt, és akik rendelkeznek a Gazdasági, Energiaügyi és Üzleti Környezet Minisztériuma (Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri) által kiállított szükségállapoti tanúsítvánnyal (Certificat de Situații de Urgență), fizetési haladékra jogosultak a villany, gáz, víz, telefon és internet költségeket, valamint a vállalkozás székhelyeként, másodlagos székhelyeként vagy munkapontként jegyzett ingatlan bérleti díját illetően.

A bérleti díjak esetleges eltörléséről szóló törvénytervezet a képviselőház döntésére vár.