Ha vállalkozásról beszélünk, akkor mindig azt hallod, hogy csak egy jó ötlet kell. Nem is vonjuk kétségbe, viszont a piacra lépés előtt ott van még az MVP és a cégbejegyzés. Ha azonban megvan már ötleted, és a prototípust is tesztelted, akkor a cégbejegyzésed ügyintézési díját most átvállaljuk.

A Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetségével (SZMVSZ) partnerségben működő kezdeményezéssel nem azt a gondolkodást akarjuk erősíteni, hogy ha van egy ötleted és megvan a prototípus, akkor máris mehet a cégalapítás és a tömegtermelés. Nem, azt szeretnénk mindezek előtt alaposan gondold át a dolgokat, és az legyen a legfontosabb kérdés, hogy szükség van-e a termékedre?!

Éppen ezért ajánljuk figyelmedbe az MVP-t: amit úgy is fordítanak, hogy Minimum Viable Product. Az MVP a Lean metódusról szól, amikor még csak a fejedben létezik az ötlet, akkor azt gyorsan papírra kell vetni és tesztelni az ügyfeleken (nem rokonokon, nem barátokon, hanem húsvér leendő ügyfeleken). Innen gyorsan kiderül, hogy a terméked valóban megold egy problémát? Vagy ami még fontosabb a célközönséged valóban problémának érzi azt, amire te megoldást nyújtanál? És ha igen, akkor hajlandóak is lennének fizetni érte?

Ha ezekre a kérdésekre erős igen a válaszod, akkor kezdhetsz gondolkodni a cégen, mint jogi formán. És itt jövünk mi a képbe: levesszük a válladról a cégalapítással járó munkadíjat.
Félreértés ne essék, nem csináljuk teljesen ingyen: a minimális törzstőke, a cégbírósági és jegyzői illetékek (kb. 520 lej, egy tulajdonos és egyben adminisztrátor esetén) továbbra is téged terhelnek, viszont a munkadíjat (értsd az ügyintézést) megoldjuk helyetted. Ami alapesetben minimum az illetékek összegével egyezik.

Mit kell tudni a kezdeményezésről?
– Az ajánlat 18-26 éves, udvarhelyszéki lakcímmel rendelkező fiataloknak szól – udvarhelyszéki címre bejegyzendő vállalkozáshoz (több tulajdonos esetén mindegyikük az adott korosztályhoz kell tartozzon).

– Támogatott költség: cégalapítással kapcsolatos ügyintézés díja. A minimális törzstőke, a cégbírósági és jegyzői illetékek a vállalkozót terhelik.

– A támogatás feltétele: egy rövid (3-4 oldalas) üzleti terv leadása az office@szmvsz.ro e-mail címen.

A projekt kezdeményezője a Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetsége (SZMVSZ). Kivitelező: Moldván Emil, cégbejegyzésekkel foglalkozó vállalkozó, SZMVSZ tag

Kérdésed van? Írj nyugodtan az istvan@hbcenter.ro, vagy az office@szmvsz.ro email címre.